Hoe te beginnen binnen het moderne Heidendom?

Veel mensen die interesse hebben in spiritualiteit komen uit bij boeddhisme, hindoeïsme, yoga of new age. Over deze onderwerpen zijn veel boeken geschreven en er is een groot aanbod in cursussen en retraites. Ik heb gemerkt dat deze mensen het interessant vinden als ik vertel over de Germaanse spiritualiteit. Maar de vraag is, hoe te beginnen als je interesse hebt in het moderne Heidendom en de Germaanse spiritualiteit?

Dit artikel gaat niet over de overeenkomsten tussen oosterse religie en de Germaanse spiritualiteit maar aangezien ze allemaal een Indo-Europese oorsprong hebben zijn er de nodige overeenkomsten. Denk hierbij aan het idee van ‘cyclisch bestaan’, wat het geloof in wedergeboorte en elkaar opvolgende tijdperken mogelijk maakt. Zelfs het gecompliceerde concept van ‘karma’ was niet geheel onbekend bij onze voorouders.

( let op: je kan oosterse en westerse begrippen niet zomaar uitwisselen met elkaar).

Ik heb sterk het idee dat mensen zich eerder met oosterse filosofie bezighouden, omdat onze Germaanse spiritualiteit veel minder bekend is. Ook heb ik de vraag gehoord: ‘Waar haal je die informatie vandaan’? En omdat dat een goede vraag is wil ik hier enkele boeksuggesties geven.

Goden en sjamanen in Noordwest-Europa

Mijn absolute nummer één is ‘Goden en sjamanen in Noordwest-Europa’ van Linda Wormhoudt (ISBN 9789077408506). Dit boek is zeer geschikt om mee te beginnen, omdat het heel helder en boeiend vertelt over het heidendom en de spiritualiteit in ons deel van Europa. Dit boek heeft 18 hoofdstukken over:

1: De Germanen

2: De Kelten

3: Scandinavië

4: Sami sjamanisme

5: Hekserij in Noordwest-Europa

6: Het levenswiel

7: De elementen

8: Rituelen

9: Krachtdieren

10: Krachtvoorwerpen

11: Boomverering

12: De magische kracht van planten

13: De magie van dromen

14: Sjamanisme en genezing

15: De kracht van de stem

16: De voorouders

17: Het dodenrijk

18: De nazaten

Dit boek staat niet alleen boordevol informatie maar er staan ook praktische tips in over het toepassen van de kennis.

Seidr, het Noordse pad

Als je na bovenstaand boek nog meer wilt lezen van Linda Wormhoudt dan vind ik ‘Seidr, het Noordse pad’ (ISBN 9789077408742) ook heel mooi. Dit boek gaat vooral over magie en sjamanisme in Noordwest-Europa. Het bijzondere van dit boek is dat ieder onderwerp in twee hoofdstukken beschreven wordt, namelijk een hoofdstuk dat op bronnen is gebaseerd en een hoofdstuk dat op de schrijfsters persoonlijke ervaring is gebaseerd. Bijzonder boek en het leest heerlijk weg.

Our troth, volume 1 & volume 2 Heidendom

Twee boeken die bij elkaar horen en heel veel informatie bevatten zijn: ‘Our troth, volume 1 & volume 2’ (ISBN 9781419635984 en 9781419636141). Deze boeken zijn door verschillende schrijvers geschreven en door Kveldúlf Gundarsson samengesteld. Je kunt hierin lezen over goden, natuurwezens, feestdagen, ritueel, geschiedenis…..eigenlijk over alles.

Northern mysteries & magick

In het heidendom en de Germaanse spiritualiteit spelen runen, onze oude magische schrifttekens, een belangrijke rol en hier zijn dan ook vele boeken over geschreven. In mijn boekenkast staat ‘Northern mysteries & magick’ (ISBN 9781567180473) van Freya Aswynn. Deze Nederlandse dame heeft een grote rol gespeeld in het opnieuw laten opbloeien van de Germaanse spiritualiteit. Dit boek ziet er heel compact uit maar er staat verrassend veel informatie in over de runen en magie. Daarnaast staat er nog informatie in over de verschillende goden, godinnen en andere onderwerpen. Dit boek is niet heel duur maar het is een klassieker op het gebied van runen. Een aanrader!

Er zijn al veel boeken over deze onderwerpen geschreven, maar naar mijn mening ben je met de boeken die ik hier heb aangeraden al heel goed uitgerust. Veel leesplezier!

Heidense maandfeesten: November

Heidense maandfeesten: November

In het West Germaanse taalgebied en in het bijzonder die van het Nederlands, Fries, Duits en Engels, vierde men vanaf de Heidense Era tot na de kerstening heidense maandfeesten of volksfeesten. Van deze feesten beweert men dat ze heidense wortels hebben. Deze vier...

Lees meer
Hoe bezoek je een grafheuvel?

Hoe bezoek je een grafheuvel?

Hoe bezoek je een grafheuvel? Voor onze heidense voorouders was voorouderverering en het vragen om advies aan de overleden voorouders heel belangrijk. Of het nu ging om de touwbeker-, trechterbeker-, of de klokbekercultuur, ze hebben allemaal hun sporen achtergelaten...

Lees meer
Trance en krachtdier oefening

Trance en krachtdier oefening

In bijna elke oude cultuur wordt gebruik gemaakt van trance. Door het gebruik van trance wordt het dagelijkse ‘blabla’ in je hoofd wat minder, zodat je toegang krijgt tot diepere informatie. Deze informatie komt uit je eigen intuïtie. Wat ook mogelijk is, is dat je...

Lees meer